Pivo RADEGAST - historie společnosti [ Pivo ]

Historie společnosti Radegast

Historie a tradice pivovarnictví na severní Moravě sahá až k roku 1567, kdy byl založen pivovar Hukvaldy. V průběhu 17. a 18. století vzniklo mnoho malých městských pivovarů, až v 19. a počátkem 20. století vznikají větší závody, jako Ostravský, Přerovský nebo Karvinský pivovar, ze kterých bylo pivo rozváženo po celé oblasti. Nákladná výroba však byla důvodem zániku mnoha z nich.

Na konci 60. let tohoto století se uzavřela i historie pivovaru Karviná, který musel ustoupit nově vznikajícím uhelným dolům. Snížený objem výroby nebyl schopen uspokojit poptávku po pivu v této důležité oblasti. V 60. letech proto bylo rozhodnuto najít na severní Moravě vhodnou lokalitu pro výstavbu moderního pivovaru s velkou kapacitou soustředěnou na jediném místě. Po pečlivém vyhodnocení byla vybrána obec NOŠOVICE ležící v severozápadní části horského masívu Beskyd. Vhodné klimatické a ekologické podmínky, dostatek kvalitní horské vody, blízkost ostravské aglomerace a kvalifikované pracovní síly i možnost dostatečného odbytu, to vše svědčilo ve prospěch realizace stavby nového pivovaru.

Základní kámen pivovaru byl položen roku 1965. První várka byla uvařena 3. prosince 1970.Své jméno nalezl pivovar u mýtického boha Radegasta, kterého staroslovanské pohanské kmeny uctívaly jako boha ohně, slunce, sklizně a pohostinnosti, a jehož socha od Albína Poláška se nachází na jedné z nedalekých beskydských hor - Radhošti.

Do 30. června 1990 byl pivovar Radegast jedním ze závodů podniku Severomoravské pivovary Přerov a 1. července se stal samostatným státním podnikem. Po privatizaci v roce 1991 začíná Pivovar Radegast a.s., Nošovice psát novou, slavnou kapitolu v dějinách českého pivovarnictví.Moderní technologické prvky výroby spolu s profesním uměním špičkových odborníků, kteří v pivovaru v minulých letech působili, přinesly českému pivnímu trhu mimořádné pivo, typově odpovídající klasickému českému ležáku, charakteristickému příjemnou a výraznou hořkostí, plnou chutí, dobrým řízem a pěnivostí.

První várka byla uvařena 3. prosince 1970. Typickým znakem po celou dobu existence podniku byla neustálá inovace technologických zařízení a invence vedení a zaměstnanců.

V roce 1994 byla uvedena do provozu nová varna, jejíž kvalita odpovídá nejvyššímu světovému standardu, v pivovaru byla postavena jedna z prvních filtračních linek se stabilizačním filtrem a linka na stáčení do sudů, průkopnicky zde přešli z hliníkových sudů na nerezové KEG sudy. Jednou z největších investic byla výstavba vlastního vodojemu. Dokladem snahy pivovaru o minimalizaci dopadů výrobní činnosti na životní prostředí je zprovoznění předčištění odpadních vod.

V r. 1998 byla dokončena výstavba cylindrokónických tanků, jejímž cílem je navýšení výrobní kapacity pivovaru v úseku hlavního kvašení a dokvašování. Realizace této investice umožňuje zvýšení celkové produkce pivovaru na 2,5 mil. hl piva ročně. Pivovar má jednu z nejmodernějších, plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu, která byla uvedena do provozu v roce 1998.

Výrobní sortiment pivovaru tvoří v současnosti piva s různým podílem alkoholu - od nealkoholického piva Radegast Birell, přes světlé výčepní pivo Radegast Originál až po světlý ležák Radegast Premium.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Pivo
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 06.10.2004 v 14:34 hodin
Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule
Penzion U Holubů Nový Jičínv v Novém Jičíněhodnocení