Hospodářství polní a chov dobytka v Moravském Kravařsku [ Historie (archivní dokument) ]

Hospodářství polní a chov dobytka
Hospodářské poměry na Kravařsku značně v posledních desetiletích se změnily. Hospodáři v obcích na císařské silnici ležících před 60 lety ještě, statně formanili, t.j. rozváželi různé zboží kupcům od města k městu nebo na přípřež (foršpon) najímati se dávali, čekajíce na silnicích, kdež pomalu také vydělaný groš utráceli. Obdělávati role a vésti domácí hospo dářství ponecháno ženám, dětem a čeledi.
Bylť to tehdy hlučný, ba častokráte i bujný život v zájezdných hostincích kol císařské silnici! Hostinec takový mnohdy více vynášel než leckteré panství.
Louky kol Odry zaplavována jsouce kalnými vodami jarními, skýtají hojnost výte čného sena i otavy, někde i třetí seč bývá dosti výnosná. Hospodáři vysadili tu na hranicích jednotlivých dílců svých stromy bud‘ ojedinělé nebo ve skupinách, tam různé křoviny ano i řadu olší, podo bně i křovím vrbovým a stromy lemovány jsou břehy řeky Odry. Když v květnu vonnými květy a hebkým listím příroda se oděje, promění se louky tyto v nádherný přirozený park, vyjdou-li si pak k večeru srnky ze sousedního lesa na pastvu, a ve křoví-li slavík klokotati počne, stojíš tu v šeru večerním jako v pohádce, pozoruje, kterak další skupiny stromů v mlze se tratí.Všechno to úrodné údolí Oderské tajemným kouzlem dýše, dodávajíc idylického rázu celému Kravařsku.

Z knihy "Moravské Kravařsko"
Vydal: Region Moravské Kravařsko

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Denisa Vlková (COLOR Studio) org. 56, 24.09.2007 v 09:24 hodin
Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule
Penzion U Holubů Nový Jičínv v Novém Jičíněhodnocení