Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie s renesanční věží [ Kostel nebo katedrála ]

Farní chrám Nanebevzetí Panny Marie
Farní Chrám Nanebevzetí Panny Marie
Kulturní památka
č r. 8-3362
Farní kostel Nanebevzetí P. Marie s renesanční věží
Kostelní
č. parcely 17/1, 17/2 st., k.ú. Nový Jičín - Město


Chrám je kromě zámeckých věžiček hlavní dominantou města. Barokní trojlodní orientovaný podélný kostel s půlkruhovým závěrem presbyteria byl vybudován jezuity v letech 1732 - 1740 na místě staršího gotického kostela. Stavba má téměř dokonale obdélný půdorys, z její monumentální, ale statické hranolové hmoty vystupuje pouze půlkruhový závěr presbyteria. Kněžiště, stejně široké jako hlavní loď, na exteriéru zcela překrývají sakristie s oratořemi v patrech, které jsou šířkově i výškově shodné s bočními loděmi.

Hlavní vchod do kostela s pravoúhlým kamenným portálem je v průjezdu renesanční věže, další boční vchody jsou po stranách v průčelí, jiná dvojice vchodů ústí ze stran do bočních lodí a posledními dvěma pravoúhlými portály se vstupuje do sakristií. Interiér kostela vytváří monumentální celistvý trojlodní prostor s širokou hlavní lodí, klenutou valenou klenbou s výsečemi. Presbyterium, od hlavní lodi oddělené širokou arkádou vítězného oblouku, je zaklenuto valenou klenbou. Z interiéru zaujmou především vyřezávané lavice a zpovědnice z počátku 18. století a oltářní obrazy E. F. Herberta. Hlavní oltář a kazatelna pocházejí od olomouckého sochaře Jana Kammereita.

Před západním průčelím kostela stojí renesanční hranolová věž, která byla postavena podle návrhu místního stavitele Ignáce Klosse při farním kostele na náklady města v letech 1587 - 1629, tj. v době, kdy ve městě nebyla katolická duchovní správa a ve farním kostele se scházelo německé obyvatelstvo luteránského vyznání. Ve vrcholu jižního portálu je štítek s merkou novojického purkmistra Thomase Heinricha a letopočet stavby - 1587, ve vrcholu severního portálu je lví hlava, nad portálem je deska s dnes špatně čitelným nápisem, ve kterém se hovoří o dostavbě arkádového ochozu v roce 1618. V průjezdu je výklenek kaple a pravoúhlý portál kostela, datovaný v klenáku: "A 1732". Hmotu věže člení štěrbinová okna, v nejvyšším patře jsou okna zvonice s půlkruhovými záklenky, nad nimi jsou ciferníky hodin. Věž završuje cibulová báň s lucernou. V roce 1854 byla upravena dnešní kopule.
Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie s pozdně gotickou věží
Farní Chrám Nanebevzetí Panny Marie

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.novy-jicin.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 268 org. 56, 15.02.2007 v 15:13 hodin
Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule
Penzion U Holubů Nový Jičínv v Novém Jičíněhodnocení