Smetanovy Sady [ Park nebo sad ]

Nový Jičín, Smetanovy sady
Smetanovy Sady
Na místě původního hřbitova se od roku 1915 nachází tento největší městský park.
Je zde umístěn pomník zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendla od Josefa Obetha (1931) a také busta skladatele Bedřicha Smetany, po němž byl park pojmenován.

Smetanovy sady, navazující na Janáčkovy sady, jsou nejrozsáhlejším novojičínským parkem. Jsou ohraničeny výpadovou silnicí vedoucí k nemocnici, na východní straně blokem budov bývalých kasáren adaptovaných na obytné domy. Kopule na jednom z nich připomíná hvězdárnu, které do šedesátých let sloužila svému účelu. V severozápadní části byl až do 19. století rybník a studny.

Plocha dnešních sadů sloužila dobytčím trhům, potom až do roku 1890 se tu nacházel v pořadí třetí novojičínský hřbitov. Za první světové války přičiněním vojáků zde byl roku 1915 vybudován park. do dnešní podoby byl rekonstruován v osmdesátých letech.

Ozdobou Smetanových sadů je sousoší představujících zázrak stvoření a zákony dědičnosti. Jeho součástí je busta genetika Johanna Gregora Mendla (1822-1884), rodáka z nedalekých Hynčic. Sousoší bylo odhaleno roku 1931. Jeho tvůrcem je slezský sochař Josef Obeth. Uprostřed parku nalezneme dnes málo využívaný hudební pavilon z roku 1927 a v jeho blízkosti bustu klasika české hudby, skladatele Bedřicha Smetany, dílo Vladimíra Štrunce, slavnostně odhalené v roce 1962. V západní části je přírodní letní kino zbudované místo plánovaného koupaliště v roce 1962. V době vzniku byl park pojmenován po německém básníku Eichendorfovi, který žil a tvořil své verše na zámečku v nedaleké Sedlnici.

Ke Smetanovým sadům přiléhá další duchovní stánek, Španělská kaple. Její pohnutá historie má svůj začátek v třicetileté válce. Je spojena s bitvou před branami Nového Jičína roku 1621, kdy zde byli pochováni císařští obránci města, zvaní "černí Španělé" - Neapolitánci, pobití vojskem Jana Jiřího Krnovského. Nad jejich hrobem byl vztyčen nejdříve dřevěný kříž, poté postavena dřevěná kaple a v letech 1725-1727 zbudována kaple zděná. Ke kapli se konala poutní procesí a cesta k ní byla lemována sochami svatých.

Za vlády císaře Josefa II. byla kaple zrušena a přeměněna na sklad soli. Zásluhou občana Františka Mecha byla kaple opravena a roku 1841 vrácena náboženským účelům.
Nový Jičín, Smetanovy sady
Smetanovy Sady

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

Typ záznamu: Park nebo sad
AKTUALIZACE: Ivana Náplavová org. 56, 21.10.2003 v 13:45 hodin
Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule
Penzion U Holubů Nový Jičínv v Novém Jičíněhodnocení