Ondřejnica - lašský soubor písní a tanců [ Folklorní soubor či skupina ]

Soubor byl založen v roce 1977. Původní dětská folklórní skupina místní základní školy přerostla do podoby více než stočlenného souboru s cimbálovou muzikou, taneční a pěveckou skupinou, dvěma dětskými skupinami a sólisty.

Soubor neměl možnost navázat na tradice vytvořené lašským souborem - předchůdcem. Snaží se nalézat a oživovat téměř zapomenuté písně, tance, zvyky a obyčeje svého regionu na jihozápadním okraji Ostravy. Usiluje o osobité ztvárnění lašského folklóru, které by se svým výrazem nevzdalovalo původnímu záměru lidových tvůrců. Nejsilnější a nejpůsobivější stránkou tanečního, pěveckého i hudebního projevu je jemná lyrika, jednoduchost a prostota.

Lašské písně a tance mohli slyšet a vidět účastníci jeho vlastních koncertů, festivalů "Staroveské zámecké léto", národopisných slavností a přehlídek, Janáčkova hudebního Lašska na Hukvaldech a jiných kulturních akcí po celé republice. Ondřejnica reprezentovala svou vlast také v zahraničí - Polsko, Francie, Turecko , Sicílie. Mnohé písně v podání zpěváků a muziky souboru zaznívají na vlnách Českého rozhlasu. Česká televize - studio Ostrava natočila o Ondřejnicí pořad Vonička z domova. Největším úspěchem souboru bylo ocenění jeho programu "Moje Lašsko", sestaveného z písní a tanců povodí Ondřejnice, které inspirovaly i Leoše Janáčka jeho vyznání k rodnému kraji.

Umělecká vedoucí souboru
Eliška Krejčíčková

Umělecký vedoucí muziky
Václav Hlosta

Primáš muziky
Kamil Šperlín

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.stara-ves.cz

AKTUALIZACE: Petr Vlk org. 56, 29.04.2003 v 14:24 hodin
Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule
Penzion U Holubů Nový Jičínv v Novém Jičíněhodnocení